Fotografia jako dokument: jak obiektyw uchwyca historiÄ™.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, by uwolnić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest miÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym sposobem w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorÄ…czki wrzenia – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na stronie wina. Wina posiadajÄ… na dodatek nieduże iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one otwartym wynikiem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (znajdujÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za pomocÄ… przedsiÄ™wziÄ™cia enzymów. Ponieważ pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce aniżeli w soku, biaÅ‚e wina obejmujÄ… mnóstwo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych przypadkach siÄ™ podgrzewa sok, aby wyeliminować tÄ… kompozycja metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona zÅ‚oÅ›liwa dla organizmu ludzkiego.
1. Zobacz teraz
2. Zajrzyj tutaj
3. Zobacz szczegóły
4. Sprawdź teraz
Muzea w XXI wieku: jak technologia zmienia sposoby prezentacji sztuki.